fbpx
Το μυστικό του Ταντάλου
GeorgeGio

Η ημέρα των Χριστουγέννων, πότε και πώς καθιερώθηκε και ποια η ανώτερη σημασία της;

Χριστούγεννα, μίας από τις μεγαλύτερες γιορτές του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Το τι γιορτάζουμε τη μέρα τούτη, προφανές και γνωστό, ακόμη και για τους λιγότερο πιστούς του χριστιανισμού.

Γιορτάζουμε, λοιπόν, τη γέννηση του θεανθρώπου Χριστού.

Ωστόσο, τα Χριστούγεννα, δεν εορτάζονταν ανέκαθεν την 25η Δεκεμβρίου. Τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού δεν εορταζόταν η γέννηση του Κυρίου, καθώς τα γενέθλια ήταν επουσιώδους σημασίας για τους χριστιανούς, δεδομένου ότι συνδέονταν με την αστρολογία και τη μαντεία.

Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου εντοπίζεται το 336 μΧ στην Αρχαία Ρώμη, κυρίως επειδή τότε επιλέχθηκε ο χριστιανισμός να αποτελέσει ενωτικό παράγοντα της τότε Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, υπό την καθοδήγηση του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Α. Έως τότε στις 25 Δεκεμβρίου εορταζόταν η γέννηση του θεού Ήλιου (Dies Solis Invectis Natalis) και ήταν, προφανώς, στρατηγικής σημασίας η απόφαση να εορτάζεται μία μεγάλη χριστιανική εορτή, που θα αντικαθιστούσε την αντίστοιχη παγανιστική.

Ωστόσο, θεωρούνταν ότι υπήρχε ένα έγγραφο του ιστορικού Ιώσηπου, των χρόνων της ζωής του Ιησού, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Ιησούς γεννήθηκε την 9η του μηνός Σαπέτ, δηλαδή στις 25 Δεκέμβρη, το οποίο όμως αμφισβητείται από νεότερη ιστορική έρευνα.

Αυτό που επίσης πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι ότι μαζί με τα Χριστούγεννα καθιερώθηκε κι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου την 25η Μαρτίου, δηλαδή ακριβώς 9 μήνες νωρίτερα, όπως επιτάσσει άλλωστε το τυπικό της ανθρώπινης κυοφορίας.

Όλα αυτά φυσικά κρίνονται μείζονος σημασίας μπροστά στο δόγμα του χριστιανισμού και την Αγάπη που δίδαξε ο θεάνθρωπος Ιησούς, κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής του, με τη γέννησή του, πόσο μάλλον με τη θυσία του και τον σταυρικό του θάνατο.

Μία Αγάπη προς κάθε άνθρωπο, κάθε κατατρεγμένο, κάθε πλάσμα που θεωρείται δημιούργημα κατώτατου θεού.

Η ημέρα των Χριστουγέννων, λοιπόν, είναι, όπως και κάθε γιορτή, αλλά και κάθε τυπικό της θρησκείας του χριστιανισμού – και όχι μόνο – μία ημέρα αστείρευτης Αγάπης. Μία ημέρα κατά την οποία οφείλουμε να μοιράζουμε αφειδώς την αγάπη και την ανθρωπιά μας τόσο στους κοντινούς κι αγαπημένους, όσο και στους πιο μακρινούς, γιατί εάν προσέξουμε γύρω μας, πάντα θ’ ανακαλύψουμε, πάντα θα βρούμε ανθρώπους που στερούνται αγάπης, που τόσο όμως τη χρειάζονται, μιας κι όλοι μας – πτωχοί και πλούσιοι – τόσο χρειαζόμαστε το ύψιστο αυτό αγαθό.

Το αγαθό της Αγάπης

Καλά Χριστούγεννα, με αγάπη από όλους, προς όλους!

Περισσότερες ιστορικές πληροφορίες για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, για το πως προσδιορίστηκε το έτος της γέννησης του Ιησού (στις σελίδες 291 έως 294 στο http://thriallis.com/readit/), αλλά και για τη σημασία αρετών όπως η Αγάπη, η Ταπεινότητα, η Ανδρεία, η Σοφία κλπ θα βρείτε στο μυθιστόρημα ‘’Το μυστικό του Ταντάλου’’ από τις Εκδόσεις Θρυαλλίς – Thriallis Publishing

Related posts

Το θεώρημα Μπουριντάν στη σύγχρονη εποχή

Thriallis

Λαός της Παλαιστίνης

Thriallis

Η αλληγορία του σπηλαίου, η πρόοδος της ανθρωπότητας κι ο σεβασμός της διαφορετικότητας

Thriallis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε όλα τα cookies σύμφωνα με την πολιτική μας. Αποδέχομαι Διάβασε περισσότερα