fbpx
Το μυστικό του Ταντάλου
GeorgeGio

Έτος 2040. Δυστοπικό μίνι Διήγημα

 
 
Ο συνήθης διαπεραστικός ήχος δήλωσε παρών για μία ακόμη φορά, σαν αλέκτωρ βιολογίας Β Λυκείου (σελ. pdf 121 ένθετη φωτό Νο Γ).
 
Ώρα 7:31πμ, 22 Σεπτεμβρίου 2040.
 
Έδειχνε το γυαλιστερό καντράν του λεντ ξυπνητηριού μου. Έδειχνε επίσης και 5 μηνύματα αδιάβαστα από instabook, 7 από facegram, 2 από tap tap κλπ κλπ.
 
Ως φοιτητής οικονομικών πλέον καταλάβαινα την τακτική να αλλάζουν οι εφαρμογές ονόματα, έστω κι αν οι αυτοκρατορίες παρέμεναν ακριβώς οι ίδιες, οι ολντσκουλ Μέγκασοφτ, Φάτσαμπουκ, Γκουμπλ και τα λοιπά και τα λοιπά.
 
«Οι καταναλωτές βαριούνται τα ίδια και τα ίδια, θέλουν να βλέπουν νέα πράγματα, νέα χρώματα, νέα κουμπάκια», επιτάσσουν οι ‘’Αρχές Μάρκετινγκ’’ (σελίδα pdf 223, παράγραφος γ, ενώ συμπληρώνει η παράγραφος δ: «Πρέπει οι μάνατζερς να προβαίνουν σε αλλαγές, ακόμη κι αχρείαστες, ακόμη κι αν γίνονται όλα χειρότερα και πιο δύσχρηστα, ώστε να δικαιολογήσουν τους παχυλούς μισθούς τους».
 
Αυτό το ηλεκτρονικό βιβλίο ήταν το αγαπημένο μου και το κρατούσα σαν κόρη οφθαλμού, μιας κι είχα την φαεινή ιδέα να το αποθηκεύσω στον τοπικό δίσκο που είχα προμηθευτεί από το eshop ενός παλαιοeβιβλιοπωλείου με έδρα τα νησιά Γκαλαπάγκος.
 
Βλέπετε είχε απαγορευτεί τον Δεκέμβρη του 2039, όταν και κατέβηκε από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του ηλεκτρονικού Πανεπιστημίου του Κολοράντο, κι έκτοτε η τύχη του συγγραφέα του, καθηγητή Τρουθλάβερ, αγνοείτο. Η επίσημη ανακοίνωση του Πανεπιστημίου ήταν:
 
«Ο καθηγητής Τρουθλάβερ παύεται από τα καθήκοντά του, εξαιτίας των εξτρεμιστικών κι αντιεπιστημονικών του αποφθεγμάτων, καθώς και πληθώρας παραπλανητικών ερευνών».
 
Όλη η φουρνιά των φοιτητών του 2038 τον αντίκρισε τελευταία φορά σε 3d διάλεξη την 12η Δεκεμβρίου του έτους 2039, λίγο πριν μαυρίσει μία και για πάντα η κρυσταλλική εύκαμπτη οθόνη του.
 
Τη συνέχεια όλοι τη γνωρίζουμε, μιας κι αποτελεί ίσως την πιο βασική αρχή του σύγχρονου Δικαίου περί της Επιβίωσης του Ανθρώπου, σελ. pdf 2, άρθρο 2 παρ. 1: «Όποιος λασπολογεί εταιρείες με τζίρο μεγαλύτερο του 1 δις δολαρίων τίθεται αυτόματα σε κατ΄οίκον περιορισμό και θα αποσυνδέεται άμεσα από τον κυβερνοχώρο».
Μάλιστα αυτό το άρθρο χρειάζεται μία διόρθωση, καθώς πρωτοκαθιερώθηκε εν έτει 2022, όταν ακόμη κυκλοφορούσαμε ελεύθεροι εκτός των οικιών μας. Ωστόσο, από το τέλος του 2025 υπερίσχυσε η αναθεώρηση του άρθρου 1, παρ. 1: «Όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν εσώκλειστοι, μέχρι νεωτέρας, εξαιτίας της φονικής παραλλαγής Ωμέγα του ιού LOVIT19», η οποία επίσης αναθεωρήθηκε το 2029 στο λιτό κι απλό: «Όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν εσώκλειστοι, μέχρι νεωτέρας»
 
Τον κακόμοιρο τον καθηγητή Τρουθλάβερ… Δεν τον λυπάμαι φυσικά εξαιτίας του κατ’ εξακολούθηση περιορισμού στο ενοικιαζόμενο σπίτι του – Ναι ξέχασα να σας πω ότι απαγορεύτηκε η ιδιοκτησία γενικώς (αρ.3 παρ.1 του ίδιου Νόμου περί της Επιβίωσης του Ανθρώπου). Άλλωστε αυτή είναι εδώ και χρόνια η ρουτίνα μας.
Πιο συγκεκριμένα, έως τα 20 έτη μου – δηλαδή έως σήμερα – και κατόπιν της ηλικίας των 2 ετών, ξεμύτιζα από το σπίτι, κι έως τα εννιά μου, μονάχα για τον τριμηνιαίο προγραμματισμένο εμβολιασμό μου. Όταν πλέον απαλλαχτήκαμε από τον φονικό ιό LOVIT, εν έτει 2029, παρέμεινα στο σπίτι εξαιτίας της αναθεώρησης του άρθρου 1, παρ. 1 που μόλις σας παρέθεσα.
 
Γι΄αυτό που κυρίως λυπάμαι τον καθηγητή Τρουθλάβερ είναι η αποξένωση από τον υπόλοιπο κόσμο, εξαιτίας της διακοπής της σύνδεσής του στον κλασσικό κυβερνοχώρο, και κυρίως στον 3d κυβερνοχώρο. Θεέ μου, αν ποτέ μου συνέβαινε κάτι τέτοιο θα προτιμούσα να κολλήσω εκ νέου μετάλλαξη Κάππα Ωμέγα!
 
Ωστόσο, και σε καμία περίπτωση, δεν μπορώ να διαφωνήσω με όσα μας είχε αναφέρει ο καθηγητής Τρουθλάβερ στην ηρωική του διάλεξη της 12η Δεκεμβρίου του έτους 2039, ακριβώς πριν την αποσύνδεσή του:
 
«Μπορούσα να κατανοήσω στην προ LOVIT εποχή τον φόβο των ανθρώπων σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου, ωστόσο δεν ήταν αντίδραση και αντίσταση να μην εμβολιαστείς ή να βγεις στους δρόμους εντείνοντας τις άσκοπες κοινωνικές επαφές, όπως δεν ήταν να διακινδυνέψεις να χάσεις τη ζωή τη δική σου ή των αγαπημένων σου άνευ αιτίας. Αντίθετα έπρεπε κάποιος να επιβιώσει ώστε να αγωνιστεί, να αγωνιστεί για την ελευθερία των λαών, να αγωνιστεί μέσω των σπουδών του, μέσω της επιστημονικής έρευνας ώσπου να βρεθεί το γιατρικό, όπως κι έγινε, να αγωνιστεί με κάθε τρόπο για τα δικαιώματα και την ελευθερία των ανθρώπων.
 
Αντίδραση και αντίσταση δεν ήταν ούτε η συμμετοχή στον Γ εμφύλιο παγκόσμιο πόλεμο της 28ης Δεκεμβρίου του 2024, ανάμεσα σε εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους, που έληξε με τη νίκη των εμβολιασμένων και την απομόνωση των ανεμβολίαστων στην Ήπειρο της Ωκεανίας, δίχως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και τον μετέπειτα, σχεδόν ολοκληρωτικό, αφανισμό τους.
 
Και τις δύο αυτές απόψεις μου αποδεικνύει η σύγχρονη επιστημονική έρευνα, η οποία απομόνωσε το χρωμόσωμα που είναι κοινό σε όλους τους επιβιώσαντες ανεμβολίαστους που δε νόσησαν, ώσπου επιτέλους παρασκευάστηκε το εμβόλιο που πέρασε τον LOVIT στα κιτάπια της ιστορίας, αλλά κι η απανθρωπιά κι η ψυχρότητα που κάλυψε την υφήλιο με τη λήξη του Πολέμου.
 
Κι εδώ βρίσκεται η ουσία: Aν δεν επιβιώσει στο τέλος η ανθρωπιά, θα έχουμε εξαφανιστεί, ούτως ή άλλως, ως είδος, θα γίνουμε κι εμείς άψυχα ρομπότ, σαν κι αυτά του κατ’ οίκον κάποτε εμβολιασμού μας!
 
Αντίθετα, αντίδραση κι αντίσταση θα ήταν όταν μας ζήτησε στη μετά LOVIT εποχή η Παγκόσμια Κυβέρνηση της 21ης Απρίλη του 2029 να κλειστούμε στο σπίτι, αποκομμένοι από κάθε κοινωνική επαφή – παντελώς αναίτια – να αρνηθούμε και φυσικά ν’ αντισταθούμε. Η εναλλακτική πρόταση της πλατφόρμας επικοινωνίας 3dμίτινγκ του Φάτσαμπουκ, που πλασαρίστηκε από την Παγκόσμια Κυβέρνηση με δισεκατομμύρια bitcoin διαφήμισης σε κάθε πλατφόρμα και ηλεκτρονικό δελτίο ειδήσεων θα έπρεπε να μας έχει βγάλει στους δρόμους. Αντίθετα έγινε αποδεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό και 2 δισεκατομμύρια κλικς – σχεδόν όσων επιβίωσαν από την επιδημία LOVIT – εξαιτίας της δωρεάν παροχής του προγράμματος επεξεργασίας σέλφιζ, και δωρεάν ψηφιακού μπότοξ για το 3dμίτινγκ ή την δωρεάν επιλογή ενός μοναδικού χαρακτήρα από το eshop του Φάτσαμπουκ.
 
Ο Άνθρωπος είναι ον κοινωνικό, έχει ευφυία, προσωπικότητα, δεν μπορείς να τον περιορίσεις σ’ ένα νοικιάρικο διαμέρισμα, απ’ όπου θα επικοινωνεί με τον κόσμο μέσω μίας 3d πλατφόρμας, επιδεικνύοντας έναν πλασματικό συνήθως χαρακτήρα.
 
Κάθε ον ανεξαρτήτως των πρότυπων ομορφιάς έχει δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και την επικοινωνία.
Αντίθετα, με τον ολοκληρωτικό εγκλεισμό ο άνθρωπος μετατρέπεται σ’ ένα εγκλωβισμένο ζώο, ένα πειθήνιο ον χωρίς άποψη. Κι είναι η άποψη κι η εφευρετικότητα του ανθρώπου που εξέλιξε το είδος, την τεχνολογία, τις τέχνες, την επιστήμη…».
 
Σωστά μου φαίνονταν τότε τα λόγια του καθηγητή Τρουθλάβερ, κι ακόμη μου φαίνονται. Ωστόσο, εάν δεν τελειώσω άμεσα την υποχρεωτική παράλληλη εξ αποστάσεως εργασία στο κλάουντ της Μέγκασοφτ, δε θα περάσει το εξειδικευμένο ρομπότ της για την εκγύμναση των ατροφικών μελών μου, ούτε θα μου χορηγήσει την προγραμματισμένη θεραπεία μου από σύμπλεγμα βιταμινών a,b,c,d,e κλπ κλπ, συνδυαστικά με την έκθεσή μου σε λάμπα τεχνητού ηλίου, οπότε θα πεθάνω.
 
Καθηγητή Τρουθλάβερ πολύ θα ήθελα να κάνω κάτι για την κατάσταση του κόσμου, αλλά απ’ ότι καταλαβαίνεις μου είναι πλέον αδύνατο…

Related posts

Η βία κι η αποδοχή της από τη σύγχρονη κοινωνία

Thriallis

Το θεώρημα Μπουριντάν στη σύγχρονη εποχή

Thriallis

Η ημέρα των Χριστουγέννων, πότε και πώς καθιερώθηκε και ποια η ανώτερη σημασία της;

Thriallis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, αποδέχεστε όλα τα cookies σύμφωνα με την πολιτική μας. Αποδέχομαι Διάβασε περισσότερα